Vattenrening

Behöver du dricka vatten som du tydligt ser är smutsigt eller har minsta misstanke om att det kan vara det så bör du rena vattnet.

Det enklaste sättet och ett av de mest effektiva sätten är att koka vattnet.
Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
Efter du har renat vattnet så glöm inte att förvara vattnet i ett rent kärl som inte innehållit det smutsiga vattnet innan.

Tänk på att rena allt vatten som du ska dricka (även om du blandar saft, juice med det), använda i matlagning eller t.e.x borsta tänderna med.

Har du inte möjlighet att koka vattnet så kan ett vattenfilter komma till användning. Två av de populäraste märkena är Sawyer och Lifestraw.
Filtret innehåller ett stort antal väldigt små u-formade fibrer som filtrerar vattnet väldigt effektivt. Filtret har inga lösa delar som måste bytas ut efter en viss tid.
Glöm dock inte att rengöra filtret när ni märker att vattnet rinner sämre genom filtret eller om ni ska förvara filtret utan att använda det under en längre tid. Rengör det genom att spola rent vatten baklänges i filtret.

Ett annat alternativ till vattenrening är klorbaserade tabletter som förstör skadliga bakterier i dricksvatten och som skyddar mot sjukdomar orsakade av vattenburna smittor.
Tabletterna läggs i vattnet och behöver lite tid på sig för att rengöra vattnet, följ alltid tillverkarens instruktioner. Vanliga märken av vattenreningstabletter är Micropur och Chlor-Floc som används av dem amerikanska militären.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

envelope