Ordlista – vanliga ord och förkortningar i prepper sammanhang

Oftast finns inte en bra översättning till svenska utan man använder sig av det engelska ordet eller förkortningen.

Bugging In

Betyder att man bestämt sig för att stanna hemma där man har resurser preppade att klara sig åtminstone tills det är säkrare att bege sig till sin BOL.

Bugging Out

Betyder att man lämnar hemmet vid en katastrof.

BOB –  Bug out Bag

En väska som innehåller allt du behöver för att klara dig utanför hemmet i 72 tim. En BOB ska vara färdigpackad och finns tillgänglig om man snabbt behöver lämna hemmet. Den kan tex innehåll tex frystorkad mat, protein bars, första förband, vatten (eller vattenfilter), elddon, kläder, rep, tält osv.

BOL – Bug out Location

En plats man förberett i förväg där man har tillgång till vatten, mat och utrustning dit man kan ta sig om en katastrof gör det nödvändigt att fly från sitt hem.

BOV – Bug out Vehicle

Ett fordon man förberett för att använda vid en evakuering från sitt hem. Vanligtvis utrustad med förnödenheter som kan behövas den närmaste tiden på väg till sin BOL.

EDC – Everyday carry

En väska man bär med sig dagligen med saker som kan behövas vid en katastrof.

EMP

Förkortning av elektromagnetisk puls, kan vara både naturligt förekommande (av tex solstormar) eller skapad av människor.

“Get-Home” Bags (GHB)

En väska med innehåll det man behöver för att ta sig hem om man befinner sig utanför hemmet vid katastroftillfället. En bra väska att ha i bilen hela tiden.

OPSEC – Operational Security

Att hålla tyst om vad man preppar, vart man har sin BOL och vilka planer man har vid olika scenarier som kan uppstå kan vara bra, för att skydda sig för utomstående som inte har preppat.

SHTF – Shit hits the Fan

När SHTF inträffar har något allvarligt hänt. Det kan te.x vara krig, terrorist attack eller naturkatastrofer.

TEOTWAWKI – The End of the World as We Know it

Är ett annat sätt att uttrycka SHTF på men med en mer allvarlig ton då man inte räknar med att samhället kommer kunna återställas inom den närmaste tiden.

WROL – Without Rule of Law

En tid när polis, militär och myndigheter har tappat all kontroll i samhället och det uppstår ett laglöst samhälle.

Zombie

När man pratar om Zombier i prepper sammanhang pratar man inte om Zombier som är levande döda utan om personer som INTE har preppat och som kommer att vilja ta dina resurser ifrån dig med våld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

envelope