Lagra vatten

I en nödsituation kommer vatten att vara högst upp på din prioritetslista.
Utan vatten mäts dina överlevnadschanser i dagar – och inte många av dem. Det är viktigt att du har tillgång till en tillförlitlig leverans av rent, säkert vatten.

Behöver du lagra vatten så se till att du lagrar tillräckligt mycket. Normalt behöver en person tre liter vatten per dag.
Tänker du sedan att du behöver vatten till annat än att dricka det så blir det snabbt många liter vatten du behöver tillgång till.

Att lagra vatten behöver inte vara svårt. Ett enkelt sätt att få det närmaste dygnets behov av vatten är att lagra vattenflaskor i frysen. Lätta att ta fram vid behov och de hjälper även till att behålla frysen kall vid ett strömavbrott.

Dock är inte den mängd vatten du kan lagra i din frys tillräckligt för att ni ska klara er flera dagar utan vatten i kran. Du behöver lagra vatten på något mer sätt och ett enkelt sätt är att lagra det i plastdunkar (se till att de är tillverkade av BPA fri plast) . Billiga 10 liters dunkar kan du hitta på många olika varuhuskedjor.
Är ni en familj på 4 personer så klarar ni er på fyra 10 liters dunkar för att täcka ert behov av vatten för 72 timmar.

Har ni möjlighet att ha något regnvattenuppsamlingssystem på tomten kan ni utöka dessa 72 timmar ytterligare några dygn.

Självklart kan du köpa på dig ett stort antal vattenflaskor från affären och lagra dem, dock så behöver du byta ut ditt vattenlager med jämna mellanrum vilket gör att denna lösning är lite dyrare än att använda dunkar med vanligt kranvatten. Vattenflaskor tar även upp större plats än om du kan lagra vattnet i dunkar.
En annan sak du bör tänka på är att bäst före datumet på vattenflaskor från affären behöver inte stå för hur länge vattnet håller sig bra utan det är troligare att det datumet gäller lagring i den sortens flaskor som är av sämre kvalitet än den som du hittar i plastdunkar.

Hur länge kan man lagra vatten i plastdunkar?

Du kan utan vidare lagra svenskt kommunalt kranvatten i upp till 12 månader i plastdunkar utan att det blir dåligt om du lagrar det svalt och mörkt.
Dock rekommenderas det att du byter ut det var 6 mån så du alltid har rent vatten 12 mån framåt från det datumet du bytt ut vattnet.

Måste man behandla vattnet innan man lagrar det?

Bor du i Sverige och har kommunalt vatten behövs ingen som helst behandling av vattnet innan du lagrar det. Vattnet du får ifrån din vattenkran kan i vissa fall till och med vara renare än det som kommer i vattenflaskor du köper i affären.
Lagrar du vatten från t.e.x en egen brunn så rekommenderar jag ändå inte att man behandlar vattnet innan du lagrar det eftersom risken alltid finns att vattnet blivit kontaminerat under lagringen så är det bättre att du renar vattnet när det är dags att använda det.

Ser du tydligt att vattnet är smutsigt, känner en dålig lukt av det eller har kommit till den punkt där du måste dricka vatten från tex regnvattenuppsamlingen så är det bäst att rena vattnet.
Du kan läsa mer om vattenrening här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

envelope