Krisberedskap

Det finns många olika kriser man kan preppa för. Vissa kanske bara vill klara sig genom ett längre strömavbrott mitt i vintern utan att behöva lämna hemmet medans andra kanske förbereder sig för en total samhällskollaps och lagrar mat för ett helt år framåt.

Vilken krisberedskap just du och din familj väljer att ha är helt upp till er men det skadar aldrig att tänka ett steg längre än vad man själv kan föreställa sig kan hända vid en kris.
Nedan hittar du lite olika scenarior som du kan tänkas behöva preppa inför.

Elavbrott

Vid ett elavbrott sommartid i Sverige kanske man inte ens behöver någon krisberedskap, men säg att det är mitt i vintern och strömmen är borta en hel dag?
Beroende på vilket boende man har så har man olika förutsättningar för att värma upp det. En hus på landet kanske har en vedspis man kan elda i för att få varmt i några rum iallafall.
I ett hus mitt inne i stan eller i en lägenhet har man oftast inte har samma möjligheter och då gäller det att ha något sätt att behålla värmen på. Det enklaste sättet är att välja ett rum med så få fönster som möjligt och samla hela familjen där. Täck över fönsterna med filtar eller lakan för att förhindra att den värme som finns i rummet smiter ut.
Det kan även vara bra att preppa med en gasolkamin eller fotogenvärmare så man klarar av värmen. Glöm dock inte att ha bra ventilation när du använder olika värmare inomhus.
Blir elen borta en längre tid så behövs även någon form av uppvärmning av mat, då kan ett enkelt fotogen kök vara bra att ha.

Det man kanske inte tänker på vid ett långvarigt strömavbrott är att även trycket i vattenledningarna försvinner så du heller inte har någon tillgång till vatten.
Då gäller det att snabbt tappa upp vatten precis när strömmen bryts innan trycket i ledningarna försvinner eller helt enkelt ha varit förutseende och lagrat vatten inför en sådan händelse.
Om vattenlagring och vattenrening kan du läsa mer om här.

Naturkatastrofer

Skogsbrand

Det finns flera olika scenarior vid en skogsbrand. Branden kanske gör att ni måste lämna hemmet eller att branden befinner sig på ett sånt ställe att ni inte kan passera dess väg för att lämna huset.
Kan ni inte lämna hemmet så är det standard preppingen som gäller. Att klara sig i hemmet på det man har eller att i förväg ha planerat andra vägar som man kan fly via. Behöver man däremot fly från sitt hem vid en brand så finns det förmodligen släktingar eller vänner man kan fly till och behovet av att lagra mat/vatten osv inte är lika nödvändigt. Även myndigheterna brukar ordna med bostad vid sådana tillfällen.

Översvämning

Vid översvämningar gäller i princip samma sak som vid en skogsbrand. Man kan behöva fly från sitt hem eller risken finns att man blir avskuren från sin omgivning när vägar blir översvämmade.

Solstormar

Vid en solstorm kan jorden utsättas för stark elektromagnetisk strålning precis som vid en EMP (Elektromagnetiskt Puls). Det som händer då är att all elektronik och även elnätet kan slås ut och förstörs. Det finns självklart olika starka solstormar och de vanligaste förekommande solstormarna påverkar oss inte alls eller mycket lite. Det kan te.x bli störningar på radar och GPS signaler så det drabbar flyget med förseningar.

Jordbävning

I Sverige är vi förskonade från allvarligare jordbävningar men befinner du dig utomlands där det förekommer så gäller det att vara uppmärksam på vad som kan hända. Se över din omgivning. Kan du inte snabbt ta dig ut från huset, ”var finns närmaste dörrkarm att skydda sig under?” Ha alltid en plan och återsamlingsplats för familjen när ni befinner er på annan ort och speciellt när ni är utomlands.

Extremt Väder

Storm

Vid en storm kan man drabbas på olika sätt. Oftast brukar man bli utan ström, värme och du kan inte laga mat som vanligt. Dessutom kan du bli av med vattnet. Därför är det bra att ha förberett en tredagars förbrukning av vatten och mat.

Torka

Under en torka kan det bli vattenbrist och vid extrem torka en längre tid kan det även bli brist av mat till våra svenska bönders djur och därmed även brist av matleverans till våra affärer.

Pandemi/Epidemi

Enligt Socialstyrelsen är en pandemi när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.
Drabbas bara ett enskilt land talar man istället om en epidemi. Att preppa inför en pandemi/epidemi kan vara svårt och det är egentligen bara den grundläggande preppingen som gäller; att se till att man har mat och vatten så man slipper beblanda sig med den övriga befolkningen vid ett sådant tillfälle.

Följande scenarior kommer mer information inom kort

Samhällskollaps & Ekonomisk kollaps

Upplopp

Terrorist attack

Lokalt

Nationellt

Internationellt

Krig

Tyst övertagning

Invasion av främmande makt

Kemisk

Nukleärt

EMP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

envelope